Geleceğe Dönüş Filmi Hakkında Bilmedikleriniz


Geleceğe Dönüş: Bölüm 1

Robert Zemeckis fikrini Disney'e de sundu. Annesine aşık olan bir oğul'un hikayesini Disney aile filmi olarak oynamasını riskli bulup çekimini kabul etmedi.

Robert Zemeckis filmin başında 1960'ın "The Time Machine" filmde kullanılan benzer bir başlangıç kullanıyor. Bu da saat tıklaması ile başlıyor.

Filmin başlangıcında saatte asılı bir adam görüyoruz. Burada da ünlü bir film parçası canlandırılmıştır, Harold Lloyd'un "Safety Last", 1923. Burada Harold Lloyd'i saatte asılı dönerken görebiliriz. Harold Lloyd'un, Christopher Lloyd'u ima etmesi, daha sonra Doktorun aynı şekilde saatte asılı kaldığında anlaşılıyor.

Deborah Haumon birinci bölümün başındaki haber spikeri, "Used Cars" (1980) filminde Robert Zemeckis ile birlikte oynayan kişidir.

Filmin başına Doktorun bir hobisi olduğunu görebiliyoruz. Saksafon çalıyor.

Birinci bölümün başında Marty, Doktorun laboratuvarında gitarını bağladığı tesisat, "CRM-114" olarak adlandırılmıştır. Aynı isimde birincisi: "Dr.Strangelove Or:How I Learned to Stop Worrying And Love The Bomb" (1963)'deki şifre. İkincisi: Jupiter-Explorers (Jupiter'in keşfi) "2001 A Space Odyssey" (1968)'deki seri numarası, ikisi de yönetmen Stanley Kubrick filmleri.

Birinci bölümün başında Marty'nin çıkarttığı güneş gözlüğü (voooov, rock'n roll!), reklam amaçlı takılmıştı. Üç bölümde de bir daha asla gözlük kullanmıyor. Filmler için muhtelif ürünler için reklam sözleşmeleri yapılmıştır. Bunlardan bazıları Pepsi, Texaco, Toyota ve Nike. California Raisin firması kuru üzüm satışı yapıyor, Marty'e birinci bölümde onların üzümlerini yesin diye 50.000$ teklif ediyor, fakat senaryoya üzüm yenmesi uymadığı için sadece bir reklam tabelası kullanılıyor. Marty'nin 1985'e geri dönüşünde uyandırdığı evsiz adamın yattığı bankta bu reklam panosunu görebilirsiniz.

1985'deki Doktor, 1955'deki evinin garajında yaşıyor. Ana bina yanmış ve bunun ile ilgili birinci bölümde Doktorun laboratuvar duvarında gazete kupürünü görebiliriz. Ve mülkünü yangından sonra Revalatörlere sattığını okuyabiliriz. Böylelikle bir iş bölgesi oluşuyor. Onun için Doktorun evinin hemen yanında "Burger King" var.

Marty'nin kaykay ile tutunarak okula gittiği Cip'in sürücüsü Walter Scott'tur, filmin gelişim koordinatörü.

"Battle of the Bands" sahnesinde, Marty Pinheads'i (arkadaşları ile çaldiği şarkı) tanıtığı sırada, yakın çekimde jüri olan Huey Lewis'i görebilirsiniz. Filmin başındaki "Power of Love" şarkısı ve sonundaki "Back in Time" ona ait. Soldan ikinci jüri üyesi. ("Korkarım çok gürültülüsünüz" diyen kişi) "Pinheads"in "gürültülü" olduğu fikri Huey Lewis'e aittir. Bu bir grubu kabul etmemek için en komik neden olsa gerek.

"Pinheads"de Marty'nin yanında gitar çalan sarışın tip, film için Michael J.Fox'a gitar öğreten öğretmenidir.

Bu sahneden sonraki bölümde Marty ile Jennifer saat kulesinin orada yürürken oradaki bir arabanın plakasının harfleri "FOR MARY" şeklindedir. Bu da Mary'e verilen bir hediyedir çünkü Mary "İkinci ünite direktörü Frank Marschall'in asistanıdır.

Saat kulesi (Mahkeme Binası)ndaki 1985 sahneleri çekim sonunda filme alınmıştır. Şehir kulisleri önce 1955 için renklendirilmiş'tir, sonra çıkartılıp 1985 için uygun hale getirilmiştir. Burada çok mağaza boş duruyor. Marty ile Jennifer'ın oturduğu bankta bir reklam tabelası görebilirsiniz, yaşlı bir kadın yardım isterken. Mücevher "Zales"i şimdi Twin Pines Mall'da bulabilirsiniz. 1955'de dükkan hala saat kulesinin önünde.

Bölüm 1'in başında (1985) Mahkeme/Saat Kulesi'indeki pervaz hala sağlam, çünkü Marty bu zamana kadar "geçmişi değiştirmediği" için (George hala bir işe yaramaz). Bölüm 1'in sonunda sene 1955'de Doktor ondan bir parça kopardıktan sonra, bu parça Bölüm 1'in sonunda da (1985) kopartılmış ve 2015'de bile hala bu parça eksik.

Belediye binası ilan kağıdının arkasına Jennifer telefon numarasını yazıyor. 555-4823. U.S. firmalarının tüm numaraları 555 ile başlar. Gerçekte Amerika'da 555 ile başlayan telefon kod numarası yoktur.

"Lyon Estates" (Marty'nin oturduğu mahalle)nin önünde duran iki aslan heykeli, Senarist Bob Gale'in büyüdüğü St.Loasi'deki heykellerin aynısıdır.

Marty'nin babasını oynayan Crispin Glover gerçekte Marty'den 3 yaş daha küçüktür.

23 yaşindaki Lorraine'den 47 yaşındaki Lorraine'i makyajla yaratmak 3 saat sürüyor.

Geleceğe Dönüş'ün oluşum aşamasında zaman makinesi fikri çokça değişti. Önce bir odanın içinde bulunan bir Lazer teçhizatıydı. Daha sonra Buzdolabı olması istendi. Robert Zemeckis bir söyleşisinde bu fikri çocuklar açısından sakıncalı bulduklarını, içine girip boğulma tehlikesi olduğu için vazgeçtiklerini söylemiştir. Buzdolabı atom bombası testine götürülmesi gereklidir. Bu fikir ileri dönem için kalıcıdır. Burada DeLorean 1985'e dönüş için atom test yerine götürülmesi gereklidir.

DeLorean'nin arka tarafındaki atom reaktörün çerçevesi gerçekte Dodge Polaris'in teker kapağıdır.

Akı kapasitörünün 2 tanımlaması vardır: "Disconnect Capacitor Drive Before Opening" (Açmadan önce elektriği kapatınız) ve "Shild Eyes From Light" (Işığa bakmayınız).

Doktor Brown minimum 2 tane kol saati takıyor. Bunu Doktorun Marty'e zaman makinesini anlatırken görebilirsiniz. Daha sonrada Doktorun birkaç saat taktığını bazı sahnelerde tekrar görebilirsiniz.

Zamanda yolculuk yapabilmek için DeLorean saatte 88 mil hız yapması gerekiyor. 8 rakamı 90 derece etrafında döndüğü zaman bu sonsuzluk işaretidir. Yinede rakam 88'i Bob Gale tesadüfen bulmuştur, kulağa hoş geliyor diye.

DeLorean'nin Takometresi 95 MPH'e kadar çıkıyor. 1985 Amerika yasalarına göre DeLorean'lerin takometreleri 85 MPH'e kadardır. Zaman seyahatleri için yeterli değildir.

Goldie Hawn (Ölüm sana yakışıyor) filminde gençlik iksirini içtiği zamanın 26 Ekim 1985 tarihi olduğu hakkında konuşuyor. Aynı tarih, ilk zaman seyahati gerçekleştiği tarih.

Marty'nin zamana geri seyahati 5 Kasım günüdür. Aynı tarih "Time After Time" (1979) filminde zaman seyahati olarak hedeflenmiştir ve "Timerider: The Adventures of Lyle Swann" filminde de 5 Kasım senarist Bob Gale'in babasının doğum günüdür. Gale'in babası ona bu hikayenin fikrini vermiştir. Bob Gale, babasının eski senelik defterlerini karıştırırken kendi kendine sormuş "acaba ayni dönem okula gitseydik babamla arkadaş olabilir'miydik" diye. Bir gencin, ebeveynlerini öğrenci olarak görme fikri böylelikle doğmuştu. Bu tarih sadece o yüzden seçilmemiştir aynı zamanda da Kasım'da Amerika Liselerinin okul baloları yapılıyor.

Senaryoda Marty'nin sıkça kafasını DeLorean'nin kanat kapısına vurmasını yazmamaktadır. Bu fikir çekim sırasında kapı mekanizması gevşediği için akla gelmiştir.

Senaryo'ya göre Marty DeLorean'i 1955'de ebeveynlerinin bitmemiş evinin garajına bırakması isteniyordu. Fakat sokağın yarısını inşaat haline getirmek prodüksiyon için çok pahalıya mal olacağından dolayı, Marty DeLorean'i sadece reklam panosunun arkasına saklıyor.

Saat Kulesi'nin yerleşim alanı, Akı kapasitörünün görünümünü andırıyor.

1985'deki Belediye Başkanı "Goldie" Wilson, ismi altın dişinden dolayı verilmiştir.

Belediye Başkanı (1955) Red Thomas'ın soyadı ve "Goldie" Wilson (1985) isimleri birleştiğinde Biff'i oynayan kişinin ismi Thomas F. Wilson oluyor.

Geleceğe Dönüş'ün İtalyan çevirisinde, Lorraine Marty'yi "Calvin Klein" olarak çağırmıyor, sadece "Levi" (Levi's Jean'in), çünkü Calvin Klein o zamanlar ABD dışında tanınmıyordu. Fransızcasında da "Pierre Cardin" oluyor. Film'in İtalyanca çevirisinde Marty, TV programını "tekrar" olarak tanımıyor, hatta video'ya almış. Çünkü italyancada "Rerun" için uygun bir tercüme bulunamamıştır.

Lorraine'in kardeşleri Jason Hervey (Milton olarak "vooov, zengin olmalısınız!"), daha sonra Kevin'in kardeşi Wayne olarak "Wunderbare Jahre"dan tanıyoruz ve Maia Brewton (Sally olarak), daha sonra Shelly, "Parker Lewis"'in kız kardeşi. İkisi aynı zamanda başrol oyuncusunu kardeşleri olarak ünlenmişti.

Marty'nin fotoğrafındaki Linda McFly'in tişörtü "Class of 1984" gösteriyor. Bu aynı zamanda 1982 de Michael J.Fox'un oynadığı bir filmin ismidir.

Doktorun laboratuvarında 4 ünlü bilim adamının fotoğrafları asılıdır: Sir Isaac Newton, önemli bilim adamlarından biri. Benjamin Franklin, yıldırım'dan elektriğin buluşu. Thomas Edison, modern elektrik aletlerin buluşu, ve Albert Einstein, izafiyet teorisini bulmuştur. Modern fizik, yıldırım çarpması, enerji toplanması ve zaman seyahati hikayenin anahtarıdır.

Marty ile George okulda yürürken, arkada "Bulldogs vs. Indians" posteri gözüküyor. "Bulldog"lar senarist Bob Gale'in okul genç takımının ismiydi.

Aslında Eric Stoltz, Marty McFly'ın rolünü oynuyordu. Michael J.Fox "Family Ties" (Aile Bağları) adlı filmin ile sözleşmesi vardı. Eric Stoltz "teenager" olarak inandırıcı gözükmüyordu. Michael J.Fox'un yerine getirilince tüm kostümler yenilendi. Eric Stoltz ileri tarihte "The Fly II" (Sinek II)'de Martin rolünü oynadı.

Eric Stoltz'u filmin bir bölümünde gerçekten de görebiliriz. Michael J.Fox ile değiştirilmeden önce uzun haftalarca filmin çekimlerini o gerçekleştirmişti. Marty'nin Biff'i Cafe'de vurduğu bölümde (kaykay kovalamacasından önce) Biff'in yüzüne gelen yumruk Eric'in yumruğu'dur. Bir de DeLorean Twin Pines Mall parkından libyalılardan kaçarken gösterilen sahnede Eric olduğu şüphesi var (kıyafetler yüzünden).

Eric Stoltz'un yanında Claudia Wells'de Jennifer rolünde oynuyordu. Fakat çekimlerin başlama tarihi sürekli ertelendiği için çekimler başlayacağında Claudia Wells müsait değildi. Onun yerine Melora Hardin getirildi. Fakat Micael J.Fox Eric'in yerine gelince, Melora onun kız arkadaşı rolü için uzun boyluydu ve uymadılar. Bu arada Claudia Wells tekrar müsait olmuştu ve rolü geri aldı.

Michael J. Fox, Geleceğe Dönüş çekimleri sırasında hala "Family Ties" sözleşmesine bağlıydı. Gündüzleri dizi çekimlerine katılıyor sonra Geleceğe Dönüş çekimlerine geliyordu. Bundan dolayı ilk önce gece çekimleri yapıldı (Twin Pines Mall, 1985'e dönüs vs.) Gündüz çekimleri ise hafta sonları yapıldı.

Aslında Doktorun rolünü de başka biri oynayacaktı. "The Adventures Of Buckaroo Banzai Across The 8th Dimension"'da Christopher Lloyd'un yanında rol alan John Lithgow bu filmde çılgın bir bilim adamını oynuyordu, aynı filimde Lloyd bir uzaylıyı canlandırmıştı.

Christopher Lloyd, Doktor Brown'u canlandırması için Albert Einstein ve Leopold Stokowski karışımı bir tipleme istedi.

Lea Thompson ve Cristopher Lloyd 5 filmde birlikte oynadılar. (Geleceğe Dönüş 1-3, "Dennis", "Fırtınanın Altında") ve bir TV filminde ("Haunted Lighthouse"). Yinede tüm bu filmlerde sadece 1 kelime konuşmuşlardır.

Marty McFly, fotoğraftaki kardeşlerinin tekrar gözükmesi sahnesinde, "Industrial Light & Magic" firması 3-4 kat daha büyük bir gitar sapı imal ediyor böylelikle fotoğrafı da buna uygun olarak büyütüyorlar. Bu olay bu sahnenin 1985'e uyarlanması için tek çözümdü.

DeLorean'nin çalışmaması aynı zamanda iki kere var olmasından kaynaklanıyor. Geleceğe dönüş'te 1955'de (10:04'den kısa zaman önce) duraklaması, o esnada Doktorun uçan DeLorean ile bir yıldırım tarafından isabet almasından kaynaklanıyor (Bölüm 2). Birde 1985'e geldiğinde duraklaması ve Libyalıların onu geçmesi, o esnada Einstein'ın 1 dakika geleceğe gitmiş olmasından kaynaklanıyor.

Birinci filmin başında Marty Twin Pines Mall'a (ikiz çam alışveriş merkezi) geliyor. 1955'de Peabody'nin çam ağacını ezdikten sonra, filmin sonunda alışveriş merkezinin ismi Lone Pine Mall (yalnız çam alışveriş merkezi) oluyor.

Marty'nin odasındaki radyolu çalar saat "Huey Lewis And The News"in "Back in Time" şarkısını çalıyor. Aynı zamanda posteri de duvarda asılı, Doktor Marty'i telefon ile uyandırdığında görebilirsiniz.

DeLorean'in arkasında bulunan Mr.Fusion (Çöpü enerji'ye çeviren alet) bir Krups kahve makinesinden yapılmıştır.

Filmin müziğini yapan Alan Silvestri'nin orkestrası, o zamanın bir film için bir araya gelen en büyük olayı idi.

1955'de Oscar ödülünü "Marty"adlı film almıştır. Bob Gale'in dediğine göre bu olay isim seçimi için bir sebep değilmiş. Marty ismi sadece sempatik olduğu için seçilmiştir.

Emmett ismini tersden okursak "Time" kelimesi oluyor. "EM-IT"

"Tannen" ismi birinci bölümde bir kere bile geçmiyor. Bu isim Universal Pictures'ın Başkanı Ned Tannen'den alınmıştır. Biff'i önce J.J.Cohen oynayacakmış, fakat J.J.Cohen önceki Marty'i oynayan Eric Stoltz'dan kısa olduğundan rolü Tom Willson'a vermişler. Yani Michael J.Fox filmin başından beri oynasaydı Biff'i de J.J.Cohen oynayacaktı.


Geleceğe Dönüş: Bölüm 2

Marty'nin çocuklarının problemde olduğu söylenmesi birinci bölümün sonunda sadece bir fikirdi. Bölüm 1'in çekimleri sırasında filmin devamı düşünülmedi. Hatta sadece Video-Versiyonun sonunda "To Be Continued..." yazıldı. Devamı düşünülseydi Jennifer'i geleceğe giderken yanlarına almamalılardı. Çünkü 2015'e geldiğinde hemen uyutuluyor. Michael J.Fox filmin devamı çekileceğini duyunca öyle şaşırmıştı ki "acentamla konuşmam gerekecek" demişti.

Bir başka deneme senaryosunda Marty 1955 yerine 1967'ye gidiyor. Burada hippi olan anne ve babası ile karşılaşıyor. Fakat Robert Zemeckis bu hikayeyi 1. bölüme benzediği için değiştirip, Marty'i olayları başka bir perspektiften göstermek için 1955'e gönderiyor.

Jennifer 1. bölümde Claudia Wells tarafından oynanmıştır. Daha sonra Claudia'nın uyuşturucu problemleri ortaya çıkınca diğer bölümlerde rolü Elisabeth Shue verilmiştir.

2015 yılında Doktor kendisini 20-30 yaş genç göstermesinin nedeni Christopher Lloyd'un filmin devamında bir maske (yaşlı) ile dolaşmasını engellemekti. Çünkü birinci bölümde 35 yaşındaki Doktoru görüyoruz.

Cafe 80'lerde Marty iki çocuğa video oyun gösteriyor, bu çocuklardan o zaman sekiz yaşında olan Elijah Wood'dur. İleride "Yüzüklerin Efendisi"nde Frodo'yu yani baş rolü oynayacaktır.

Bölüm 2 ve 3'ün prodüksiyon yapımcısı Rick Carter yazılarda imla hataları fazlasıyla yapmıştı (filmlerdeki tabelalarda sürekli düzeltilmiştir). Ayrıca 2015 için japonca tabelalar hazırlamıştır. Film setine gelen bir japon ziyaretçisi bu tabelaların hiçbir anlamı olmadığını söylemiştir, tabi Rick aksini iddia etmekteydi.

Almanac'ın fiyatı 32,19$'dır. Marty parmak iziyle ödüyor. Böylelikle meblağ 47 yaşındaki Marty'nin 2015'deki banka hesabından çekiliyor.

50 yıllık spor bilgilerini içeren bir kitap, görülen kitaptan daha kalın olması gerekirdi. Fakat Marty'nin ve Biff'in cebine sığması için Almanac ince yapıldı.

Doktor bir sahnede, köpek Einstein'ı zamanda vakumlayıp muhafaza ettiğini söylüyor. Burada köpeğin nerede olduğunu merak edenler için bir açıklama getirilmek istenmiş. Doktor Einstein'ı geleceğe götürmüştü ve bölüm 1'in sonunda onsuz çıka gelmişti.

2015'deki polislerin isimleri Reese ve Foley'dir. Robert Zemeckis ve Bob Gale'in birlikte yazdıkları tüm filmlerde polislerin isimlerini Reese ve Foley koymuşlardır.

47 yaşındaki gelecekteki Marty 2 gravat takıyor. Doktorda 2 gravat kullanıyor, bunu görmek pek mümkün olmuyor çünkü transparan plastikten olduğu için.

Crispin Glover filmin devamında George McFly'ı oynamak istemediğinden, rol Jeffrey Weismann'a verilmiştir. Weismann Universal Stüdyolarında "Lorel ve Hardi" Lorel rolünü, Cahrlie Chaplin ve Groucho Marx rolünü oynamıştır. 1955'e geri dönüşte George'un Biff'e vurduğu sahneyi görebiliyoruz. Bu sahne; bölüm 1'de, Chrispin Glover'in oynadığı orijinal sahnesidir. Bunun üzerine Glover prodüksiyonu mahkemeye verir ve davayı kazanır.

2015'de George'un kafa aşağı asılmasının 3 nedeni vardır:

1. başka bir oyuncu olduğunu anlaşılmaması için. 2. komik olduğu için. 3. Eğer Crispin Glover rolü kabul etseydi onu başaşağı koymak için.

Marty'ye gelen işten atılma faksında ki adres "11249 Business Center Road, Hill Valley, CA 95420-4345" aslında Los Angeles'ın 500 mil kuzeyindeki Caspar şehrindeki bir adrestir.

Biff, Almanac'a bakıp gelecekte 1997'de Florida'nın serisinde birinci olacağını söylemişti. Bunu 1989'da çekilen filmde söylemişti. 1989 yılında beyzbol takımı bile olmayan Florida, 8 sene sonra Florida Marlins ile dünya serisini kazanacaktır.


Geleceğe Dönüş: Bölüm 3

Geleceğe Dönüş 3 başlarken "75th Universal" (Universal'ın 75. yılı) Universal logosunu gösteren ilk filmdir.

1955'deki Doktorun gerçek evin sahipleri birinci bölümü çok beğenmişlerdir ve sonraki çekimlerin evin içinde (önce kabul etmemişler, bu yüzden bölüm 1 de başka bir mekanın içi kullanılmıştır) gerçekleşmesine izin vermişlerdir. Fakat Bob Gale ve Robert Zemeckis evin içindeki dekorasyonundan öyle etkilenmişlerdir ki film için riske atmak istemeyip ev sahiplerinin teklifini kabul etmemişlerdir. Bölüm 1'de kullandıkları iç mekan Bölüm 3'de başka birileri tarafından kullanıldığı için, Bölüm 3'deki laboratuvar sahnedir.

Bölüm 1'deki Kopernikus Bölüm 3'de yoktu. Yeni köpeğin tüyleri daha koyu olduğu için açık renge boyanmıştır. Aynı şey Einstein için de geçerli olmuştur. Orijinal köpek Tiger bulunamamıştır. Onun yerine filmin devamında Freddie, Einstein'ın rolünü almıştır. Ve rolünde başarılı olduğu için tüm filmde Doktorun yanında yer almıştır.

Marty'nin 1885'e yol aldığı araba ile sinema izleme yeri film için ekstra inşa edilmiştir. Bu yer normalde sadece çimenlikmiş.

1955'de Doktor ve Marty araba sinemasında DeLorean'i başındayken, Marty "Clint Eastwood"dan bahsediyor, Doktor Eastwood'u tanımıyor. Fakat arka planda "Revenge of the Creature (1955)" filminin bir afişi asılıdır, bu filmde genç Clint Eastwood'da rol almıştır. Buradan Clint Eastwood'un o zamanlar oyuncu olduğu ama daha büyük çapta bir yıldız olmadığı anlaşılıyor.

Marty, McFly'ların çiftliğinde yataktan kalkarken örtünün altına pantolonu var mı diye bakıyor, bu alışkanlık 1955 yılında genç Lorraine'nin davranışlarından sonra Marty'nin tedirginliği.

1985'de Marty'nin rüya Toyotası "Statler Toyota" tarafından kendisine gönderilmektedir. 1885'de fayton kiralama yerinin adı da "Statler" dır.

1885'de "Hill & Main Street" sokağının köşesinde bir "Saloon" vardır, orası 1955'de "Lou's Cafe", 1985'de bir "Aerobic Center", 2015'de "Cafe 80's"'dir.

Buford'un aslında tükürüklükden isabet almaması sadece Marty'nin ayaklarındaki at pisliğinden isabet alması düşünülmüştü. Bu sahne çok basit olurdu çünkü tüm kovboylar at pisliğine alışıktı. O yüzden Buford'un tükürüklükden isabet alması sağlandı.

Marty'nin Buford tarafından yeni "Mahkeme Binası"na asılması esnasında Michael J.Fox az kalsın boğuluyordu. Birkaç dakika havasız kalmış. Bugün bu olay Michael'ın Parkinson hastalığının tetikleme sebebi olarak görülüyor.

Clara'yı oynayan Mary Steenburger 1979 yılında çevirdiği "Time After Time" adlı filmde ilk büyük başarısını almıştı. Bu filmde zamanda seyahat yapan birine aşık sevdiği adama katılıp onunla zaman yolculuğuna çıkan bir kadını canlandırmıştır.

Filmin çekim fotoğrafçısı Dean Curdey, Bölüm 3'de Belediye binası saatinin önünde Doktor ve Marty'nin fotoğrafını çeken fotoğrafçıyı canlandırmıştır.

Bölüm 3'de yeni belediye binası saati'nin açılışı yapılıyor. Bu 5 Eylül 1885'de saat 20.00'de oluyor. Bildiğimiz gibi yıldırım 12 Kasım 1955 saat 22.04'de saate düşüyor ve böylelikle saatin durmasını sağlıyor. Bu demektir ki saat 70 sene, 2 ay, 7 gün, 2 saat ve 4 dakika çalışmış.

1885'deki Belediye binası saati açılışı için Belediye başkanı rolü için Ronald Reagen düşünülmüştü. Ronald Reagan rolü oynamayı istiyordu fakat zaman yokluğu nedeniyle redetmek zorunda kaldı. Filmin 1. bölümü Ronald Regan'nın çok hoşuna gitmişti. Bu bölümde Doktor, Marty'e 1985'de Ronald Reagan'nın Amerika Başkanı olduğuna inanmadığını söylediği sahneye Ronald Reagan öyle gülmüştü ki, filmdeki bu sahneyi geriye aldırıp tekrar izlemişti.

Doktor ile Clara'nın öpücük esnasında gökyüzünde gözüken yıldız kümesi Steven Spielberg'ün marka işaretidir. Genellikle filmlerinde böyle bir yıldız kümesine rastlanır.

1885 Hill Valley'de Saloon'daki Barmen ve 3 kağıt oyuncusu tecrübeli kovboy film oyuncularıdır. Barmen: Matt Clark'dır, "The Life and Times of Judge Roy Been" ve Sam Pehinpah klasiği "Pat Garett and Bill the Kid" ile tanınmıştır. Kağıt oyuncularından biri Pat Butram "The Gatling Gun" ile tanınmış. İkinci kağıt oyuncusu Jnr. Harry Carey'dir. Harry 9 Hollywood kovboy filminde oynamıştır. Bunların arasında "The Sarchers, Cheyenne Autumm ve She Wore a Yellow Ribbon" filmleri vardır. Üçüncü kağıt oyuncusu: Dub Taylor. Taylor, 4 kovboy filminde oynamıştır. Aralarında "The Wild Bunch" filmi de vardır. Ayrıca bir çok 1940 ve 50'li yıllar kovboy filmlerinde oynamıştır. Richard Donner'in 1994 "Maverick" filminde de oynamıştır.

Biff, Geleceğe Dönüş 2 de Clint Eastwood filmi "Bir Avuç Dolar"'ı izlemiştir. Burada Clint, Ramons'a hedef olmamak için bir parça metal kullanmaktadır. Geleceğe Dönüş 3'de Marty kendine Clint Eastwood diyor ve vurulmaktan kendisini aynı şekilde bir parça metal ile koruyor. O metal parçasını da Marty Doktorla Salloon'nun arka kapısından çıktıktan sonra kendini attığı küçük kulübeden alıyor. Bunu da tam o sırada görebiliriz.

Filmde 1955'de Biff'in arabası "D.Jones"in tezek kamyonu'na çarpıyor. 1885'de Buford Tannen "A.Jones"un tezek arabasına düşüyor. Bu isimler Geleceğe Dönüş'ün prodüksiyon müdürü Dennis E.Jones ve oğlu Arlon Jones'un isimlerinden alınmıştır.

Buford, posta arabasına saldırdığı için yardımcı şerif tarafından tutuklanır. Burada filmden çıkartılmış bir sahne vardır. Buford şerif Strickland'ı oğlunun gözleri önünde vurma sahnesi. İleride bu sahne çok acımasız bulunup filmden çıkartılacaktır. Aslında Buford Stickland'ı öldürmesi yüzünden tutuklanacaktı, fakat bu sahne filmden çıkartıldığı için posta arabası sahnesi eklenmiştir.

DeLorean'nin tren tarafından itilen sahnesi çok tehlikeliydi, araba tren raylarından çıkıp trenin altında kalabilirdi. İnsanların hayatını tehlikeye atmamak için bu tür sahneler (mesela Marty'nin uçan kaykayı Doktora verme sahnesi) tersten çevrilmiştir. Bu demektir ki DeLorean itilmek yerine çekilmiştir.

Bölüm 3'ün sonunda Clayton uçurumunun ismi Shonach uçurumu olmuyor. Clayton uçurumu da olmuyor, Eastwood uçurumu olarak değişiyor (sağdaki tabelaya bakınız). Bu isim 1885'de bir tren kazasında ölen Clint Eastwood'dan alınmış oluyor.Bu ismi almasında en büyük neden Tannen'ı vurmasıdır çünkü Tannen'ı vuramasaydı batı'nın en büyük korkağı olarak anılacaktı ama Tannen'ı yendi ve tam tersi oldu.

DeLorean tren tarafından parçalandığında 1000 parçaya ayrılmıştır. Normalde bir araba ezilmiş ve raylardan atılmış olması gerekiyordu. Birçok kişi bu parçalanma bir modelle yapıldığını zannediyor. Gerçekte parçalar filmlerde kullanılan DeLorean arabalarından bir tanesidir. Parçalar testere ile kesilmiş,tren ile temas esnasında dinamit ile patlatılmış ve kum ile ezilmiştir.

Marty'nin verandada ki sallanan koltukta Jennifer'ı uyandıran öpücüğü bölüm 3'e ait olan fakat bölüm 2'de çekilen tek sahnedir.