Geleceğe Dönüş Filmindeki Hatalar


Geleceğe Dönüş: Bölüm 1

Marty, Doktorun evine geliyor gitarı anfi'ye bağlıyor ve aşırı yükleme sonuncu anfi patlıyor. Marty yere düşüyor ve dolaplar (raflar) üzerine düşüyor. Marty'nin raf'dan üzerine düşen eşyalar; uzak çekimde farklı, yakın çekime gelince farklı yerlerde duruyorlar.

Kamyonet'in arkasına kaykayı ile asılan Marty'i önce Aerobic salonunun önünde geçerken görüyoruz, ileri ki karede Marty tekrar Areobic salonun önünden geçiyor ve kızlara el sallıyor.

Saatlerdeki roma rakamları 4'ü normalde "IV" olarak gösterir "IIII" olarak göstermez. Bob Gale bu hataya düşmüştür. Filmin finalinde saati "IIII" olarak görüyoruz, bu hatalıdır. Aslında Doktorun çalar saati gibi olmalıydı. Doktorun çalar saatinde bu doğrudur.

Jeniffer'ın babası kornaya bastığında köşeden bir adam geliyor. Sonra Jeniffer, Marty ile vedalaşıp arabaya babasının yanına koşuyor. Bu sırada aynı adam köşeden tekrar geliyor.

Biff, Goerge ile kaza yapmış araba hakkında tartışırken, içi dolu olan cam kavanozdan şeker alıyor. Diğer karede kavanoz yarım dolu. (Bu demektir ki bu bölüm bir çok kez çekilmiş) 

Einstein ile Marty DeLorean'nin içinde olduğu nakliye aracının kapılarının açılmasını izlerken, Marty'nin kaykayının tekerleri sarı, sonra pembe sonra tekrar sarı oluyor.

Doktor, Einstein'ı zaman yolculuğuna gönderdikten sonra, asfaltta tekerleklerin çıkardığı alevleri görüyoruz. Marty'nin ayağı tam bu alevlerin içine basmış durumda fakat kesinlikle etkilenmiyor.

Marty ve Doktorun Einstein'ın gidişini izledikleri sahnede, iki alev izi de ayaklarının arasından geçiyor hemen filmin devamı arkalarından çekimde ise Doktor'un farklı durduğunu görüyoruz.

Doktor ile Marty, Twin Pines Mall'da araba hakkında konuşurlarken, Doktor "unut şu anda önemli değil" derken Marty'nin kamerası yeri çekiyor, daha sonra 1955'de Doktor video'yu seyrederken o cümleyi söylerken kamera'ya baktığını görebiliyoruz.

Filmin orijinal seslendirmesinde terörist'in konuşmasının arapça ile ilgisi yok. Tarzanca konuşuyor.

Marty,1955 yılında Twin Pines Ranch'den (İkiz Çamlar Çiftligi) kaçarken hava daha aydınlanmamış gözüküyor. Fakat yola geldiğinde hava neredeyse aydınlanmış oluyor. Yaşlı Peabody'nin arsasının bu kadar büyük olmaması gerekirdi.

1955 senesinde şok olmuş vaziyette Marty kaldırımda koştuğunda, bir reklam arabası geçiyor. İlk araba gösterildiğinde arabanın üstünde 2 adet megafon vardır, fakat daha sonra araba Marty ile aynı karede gösterildiğinde arabanın üstünde 1 adet megafon var. Bunun sebebi ise bu sahne önce Eric Stolz ile çekilmiştir; daha sonra Michael J. Fox ile çekilirken arabayı tekrar yapmak zorunda kalmışlardır. 

Cafe'de Goldie Wilson kendisinin Belediye başkan'lığı hayallerine kapıldığı esnada George, Cafe'den gitmiştir. Fakat giriş kapısı kıpırdamamaktadır (kapı aslında sallanan bir kapıdır). Hemen George Bisikleti ile Cafe'nin sağından geçiyor. Fakat Cafe bir dizi dükkanın köşesindedir. Arka veya yan çıkışı olsa dahi George'un buradan bu kadar hızlı çıkması olanaksızdır.

1955 yılında Marty, Doktor ile ilk defa karşılaştığında Doktor ona gelecekte başkan kimdir diye soruyor; Marty "Ronald Reagen" ("Raygen" diye telaffuz ediyor) diye cevap veriyor. Bunun üzerine Doktor "Ronald Reagen, aktör olan mı?" diye soruyor. Ronald Reagen aktör olduğunda ismini "Reegan" olarak telaffuz ediyordu (bu telaffuzu ilerde Politika'ya girdiğinde değiştiriyor) fakat bunu o zaman Doktorun bilmemesi gerekiyordu. Tabii ki buda filmin orijinal seslendirmesinde olan bir şey.

Hata değil ama herkesin bilmesi gerekir; Marty ilk defa zamanda yolculuk yaparken, alışveriş merkezinin ismi "Twin Pines Mall" (İkiz Çamlar çarşısı) dır. 1955'de Marty bir tane çamı eziyor ve 1985'e döndüğünde o yerin ismi "Lone Pine Mall" (Tek Çam) oluyor. Bunu biliyorsak; 1955'de Doktor laboratuvarında tek başına video'yu seyrederken alışveriş merkezinin ismi "Twin Pines Mall" olarak geçiyor, o yüzden 1985'deki Doktor kendisinden bahsederken "Twin Pines Mall'ın otoparkında duruyorum" diyor. Fakat düşünmek gerekiyor ki Marty zamanda yolculuk esnasında çamların bir tanesini eziyor. (filmin sonunda tabela "Lone Pine Mall" (tek çam alışveriş merkezi) oluyor. Buna dikkate alırsak video bandın değişmesi gerekiyor aynı gazetelerin haberleri, kibrit kutuların üstündeki reklam yazıları gibi, yani Doktor video çekiminde "Twin Pines Mall otoparkında duruyorum yerine, Lone Pine Mall otoparkında duruyorum" demesi gerekirdi.

Marty ve Doktorun okulda bulundukları esnada George'un okul arkadaşları tarafından tekmelenmesi sırasında arkada merdivenlerden inen mavi elbiseli bir kız görünüyor, ayni kız 10 saniye sonra tekrar merdivenlerden iniyor.

Marty 1955'te kaykayı sürerken yerde iz bırakarak sola keskin bir dönüş yapıyor. Ancak yerde başka izlerde görüyoruz. Demek ki bu sahne bir çok kez tekrarlanmıştır.

George evinin bahçesinde çamaşırlarla uğraşırken, Marty ona Lorraine hakkındaki planını açıklıyor, bu esnada Marty'nin gömlek cepleri dışarıda. Bir başka sahnede biri içeride biri dışarıda, sonra tekrar ikisi dışarıda oluyor.

Marty 1955'de anne ve babasına iyi bir etki bırakmış oluyor ki bunlar çocuklarının ismini Marty koyuyorlar. Fakat Marty ailenin 3. çocuğu, böyle bir durumda ilk çocuk Marty isminde olmalıydı. Aslında 1. Bölümün sonunda ilk çocuk olan Dave'in ismi Marty, Marty'nin ismi de Dave olarak değişmesi gerekirdi.

Doktorun yapıştırdığı mektup, Marty'nin 1955'de Lou's Cafe'de yazdığı mektup ile örtüşmüyor. Mektupların el yazıları farklı. Ayrıca Marty 1955'de "your friend" yazıyor fakat 1985'de "Friend" büyük harf yazılmış oluyor.

Biff, George'un arabasını cilalarken arabanın yanında Biff'in kamyoneti duruyor. Marty ile Jennifer evin önünde konuşurlarken George'un arabası yerinde duruyor fakat Biff'in kamyoneti yok oluyor, orada olması gerekiyordu. Çünkü Biff oradan ayrılmamıştır, hatta 2. bölümün başında Biff'i evden çıkarken görüyoruz.


Geleceğe Dönüş: Bölüm 2

DeLoren'in arka taraftaki soğutma vantilatörleri film boyunca gümüş ve siyah renk olarak sürekli değişmektedir. Ayrıca siyah vantilatörler daha küçüktür. Bu olayı Doktor ve Marty'nin Jennifer'i bıraktıkları yerde iniş esnasında görebiliriz.

Marty, gelecekteki gazeteyi okurken önce sayfayı üst taraftan tutuyor bir sonraki sahnede alt taraftan tuttuğunu görüyoruz.

DeLorean Hill Dale'e iniş yaparken kapısında anahtar delikleri gözükmemektedir. Çünkü bu film için hazırlanmış bir model arabadır.

1985 A'da Biff, Marty'nin alkol bağımlısı annesine tokat atıp onu yere itince, annesinin ayağından pembe terlikleri çıkıyor, fakat yerde yatarken pembe terlikleri tekrar ayağında'dır.

Doktorun Marty'e içinde para olan bavulu gösterdiğinde, sokakta ikisininde birden çok gölgeleri vardır. Bunun olması için sokak lambaları olması gerekir fakat o sahnede lamba yoktur, sadece Lyon Estates reklam panosunun ışıklandırılması vardır. Bu olay sahnenin stüdyoda çekilmiş olmamasından dolayıdır.

Sokakta Lorraine yeni elbisesini arkadaşına gösterirken yanından bir adam geçmektedir. Sonraki sahne arabasını tamirden alan Biff'i gösterir. Tekrar Lorraine çekimdeyken aynı adam yanından tekrar geçmektedir.

Marty, Bay Strickland'ın bürosuna girdiğinde masadaki bayraklar birleşik durmaktadırlar. Sonra Marty masanın altındayken bayraklar birbirlerinden ayrı durmaktadırlar. Marty bayraklardan birini alır ve öbürünün yakınına koyar

Tünelde Marty Almanac'ı aldıktan sonra hava kaykayı ile duvara doğru uçuyor, bu arada sol ayağı kaykayın bandının içinde. Arabanın üstünden uçtuğunda ve tekrar kaykaya düştüğünde sağ ayağı bandın içinde. Sonraki sahnelerde ayak sürekli değişiyor, bazende bandın içinde olmuyor.

Marty, Almanac'ı yaktıktan sonra iki gazetenin içeriği değişiyor. George öldürülmüyor, aksine tebrik edilip kutlanıyor. Doktorda deli olarak tutuklanmıyor, aksine ödüllendiriliyor. Fakat tuhaf olan bu iki olayında aynı gün gazetede yayınlanması yani aynı gün cereyan etmesi, George'un öldürülmesi ve Doktor'un tımarhaneye gönderilmesi.


Geleceğe Dönüş: Bölüm 3

2. Bölümün sonunda DeLorean'e yıldırım isabet ettiğinde takriben yerden 20 metre yüksekliktedir. Doktorun Marty'e vahşi batıdan yazdığı mektupta öğreniyoruz ki bu yıldırım esnasında DeLorean'in uçuş özellikleri yok olmuş. Bu durumda 1885'e geçtiğinde DeLorean 20 metreden aşağıya düşmüş olmalıydı. Bu düşüşte hasar görmeliydi fakat sonrasında arabada bir çizik bile gözükmüyor.

Bufford, Marty'i astığında Marty'nin pantolonunu dizi deliktir. Doktor onu kurtardıktan sonra pantolonunun iki dizide yırtılmıştır, bu delik yere düşmekle olamaz. 

Eğer Doktor, 1955'de kendi mezar taşını görüp ve Marty'yi 1885'e geri yollamışsa, Marty'i 1885'de gördüğüne şaşırmamalıydı çünkü 1885'deki Doktor 1955'deki Marty'yi gönderen Doktorun aynısıdır.

Doktor 5 Eylül 1885 günü Clara ile birlikte dışarıdayken gökyüzündeki ay neredeyse dolunay evresinde. Oysa o tarihte ayın hemen hemen görülemeyecek kadar karanlık olması gerekiyordu. 

Marty uyandığında eline kurşun kemerini alıyor. Kemerin üzerinde bir adet kurşun eksiktir. Sonra aynanın önünde durduğunda kemerin üstünde eksik kurşun gözükmemektedir.

Marty trene atladığında şapkasını düşürür. Sonraki sahnede şapkası kafasındadır.

Marty'nin DeLorean'den ateşleme kapsüllerini aldığında, Mr.Fusion'ın sağ taraftaki yazıları eksiktir. Sonra yazılar ortaya çıkıyor.

Ayrıca Clara'nın trende baş aşağı sarkma sahnesinde, dublörün bağlı olduğu ipleri görebiliriz.